Johan Vlassak als spreker boeken

Bedrijfsoverdracht: een krachtenveld vol emoties

Over Johan Vlassak

Johan Vlassak heeft een rijke zakelijke ervarin in het bankwezen bij ABN Amro, Mees en Hope en de Rabobank, waar hij directeur bedrijven was.

Johan Vlassak inhuren boeken als spreker dagvoorzitter

Meer over Johan Vlassak als spreker

Bedrijfsoverdracht: een krachtenveld vol emoties

Momenteel is hij RV dat wil zeggen specialist in bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. Bij Foederer Corporate Finance is hij voor de kantoren Amsterdam en Eindhoven verantwoordelijk voor bedrijfsoverdrachten.

Op zijn 26ste werd Johan Vlassak van de ene op de andere dag, als zoon van een ondernemer, ervaringsdeskundige op het vlak van bedrijfsoverdracht. Hij werd de opvolger in hun familiebedrijf en dat heeft hem nooit meer losgelaten. Inmiddels heeft hij zich vanaf die dag verder bekwaamd in familiebedrijven en bedrijfsoverdracht. Zijn stelling is dat het 10 jaar de termijn is, die je nodig hebt om een bedrijfsoverdracht goed te regelen. De belangen die samenkomen vanuit de familie, het bedrijf en de eigenaren, kennen allemaal een eigenaardig/uniek krachtenveld. Van de ene op de andere dag een bedrijfsoverdracht regelen is niet realistisch. Een bedrijfsoverdracht is een proces, een film en zeker geen foto.

Het eerste en grootste risico is EMOTIE. Voor veel oprichters is het heel moeilijk om hun bedrijf los te laten. Vertrouwen in de opvolging is noodzakelijk en dat vertrouwen komt nu eenmaal te voet. Neem daarom de tijd om het DNA van je bedrijf over te brengen aan je opvolgers. Heb je dat allemaal doorlopen, neem dan afscheid van je bedrijf. In 70% van de gevallen mislukt de overdracht naar een tweede generatie en na vier generaties is nog maar 3%* van de bedrijven in handen van de oorspronkelijke familie. I

Naast het hierboven genoemde risico, zijn er nog drie belangrijke risico’s waarop bedrijfsoverdracht mislukt.

 Ondernemer:
Zoek de juiste opvolger en geen rentmeester. Ondernemen is risico’s nemen en dat is iets anders dan het beheren van het familiekapitaal.

 Dividend:
Haal het bedrijf na overdracht niet leeg met onevenredig hoge dividenduitkeringen, maar blijf geld steken in onderzoek en ontwikkeling (innovatie).

 Agenda:
Zet bedrijfsoverdracht vanaf dag één op de agenda en neem alle stakeholders mee. Deel het tussen de neuzen en houd het niet tussen je oren.

Tot slot: Ondernemer zijn is niet gemakkelijk. Welke competenties hebben de opvolgers zeker nodig?

1. Passie: Passie is wat vele mensen doet besluiten om te gaan ondernemen.
2. Onafhankelijkheid: Geweldig toch, eigen baas zijn.
3. Verantwoordelijkheidsgevoel: Je staat voor je bedrijf, je product en je klant. Je voelt je verantwoordelijk voor je medewerkers.

Johan Vlassak daagt oprichters dan ook uit om goed na te denken over het bijzondere van ondernemerschap en opvolging. De 10 jaar zijn zo voorbij. Als RV neemt hij jullie mee in de aspecten: economische waarde, het verdienmodel en de governance.

Thema

  • Bedrijfsoverdracht: een krachtenveld vol emoties

Onze klanten aan het woord

Samenwerken met de TeeuwenGroep gaat altijd over: meedenken met de klant, zoeken naar wat kan binnen budgetten, proactief handelen, ontzorgen en kwaliteit. Je krijgt absoluut waar voor je geld.

Gaby Stemkens-Wijers

Adviseur Communicatie, Woonwenz

Een bijeenkomst organiseer je niet zomaar. Daar heb je een doel mee. TeeuwenGroep helpt je om een programma samen te stellen dat optimaal bijdraagt aan dát doel. Dat doen ze met een scherp beeld van actuele trends en ontwikkelingen, een ontzettend groot, relevant netwerk én door open en duidelijk samen te werken met mij sprekers en dagvoorzitters zoals ik.
Ivo Joosten

Interim Communicatieadviseur, IVO Business Partner Communicatie

Ik ervaar de TeeuwenGroep als een professionele groep mensen die altijd supergoed meedenken. Zo krijg je de spreker die het best past bij jouw doelstellingen.

Saskia Neven

Adviseur Marktbewerking Communicatie en Coöperatie, Rabobank

Boek vrijblijvend uw oriëntatiegesprek

Kom in contact met onze specialisten, de TeeuwenGroep Sprekersarchitecten. Laat u persoonlijk informeren over de mogelijkheden voor uw (toekomstige) event. Samen bekijken we uw unieke wensen en situatie en stellen we een plan op om uw event tot een daverend succes te maken. 

Heeft u een vraag over deze spreker?
We horen het graag.

"*" indicates required fields

Ik ben op zoek naar... ↓

Alle sprekers
Alle dagvoorzitters
Vrijblijvend advies
Unieke creaties
Meer over ons