Het garagebedrijf voor jouw lichaam heet het ziekenhuis en dat heeft ook een ambulance tot haar beschikking als jouw lijf niet meer vooruit te branden is. Bij vreemde geluidjes (lees: ongemakken en kwaaltjes) is er de huisartsenpost. Alleen de APK mist; er is nog niet een jaarlijkse check-up voor je lichaam. Misschien is dat ook wel de reden dat de zorg overloopt, ziekmakend lange wachttijden kent en de zorgmedewerkers geen ruimte ervaren om voor hun eigen balans te zorgen. Letterlijk lopen we door totdat we er bij neervallen. En daardoor is de druk op de zorg nu zo hoog, dat de zorgmedewerkers daardoor moeten doorlopen totdat zij er bij neervallen (hetgeen nu gebeurt).
Doemdenken of extrapolatie? De zorgkosten in Nederland bedragen ergens tussen de 125 en 150 miljard Euro per jaar, grofweg 15 miljoen Euro per uur. De verwachting voor de aankomende jaren is dat de druk op de zorg alleen maar hoger wordt, de kosten louter zullen stijgen en dat de wachttijden nog langer worden (o.a. door vergrijzing, personeelstekort en duurdere zorg). Er bestaat een redelijke kans dat kwalitatief goede zorg op de middellange termijn simpelweg niet meer (op tijd) beschikbaar is. Dit is geen doemdenken, dit heet simpelweg extrapolatie van de huidige stand van zaken en actuele trends en ontwikkelingen.
De schuld van deze zorgcongestie wordt nu bij de zorg neergelegd en dus moet er bezuinigd worden, efficiënter gewerkt worden, minder uitgevoerd worden en wordt de patiënt eerder naar huis gestuurd om het zelf maar uit te zoeken. Op z’n zachtst gezegd is dit een vreemde manier van werken: je straft de garagebedrijven met minder geld voor reparaties, omdat er meer auto’s kapot gaan. Alsof er door dit soort financiële ingrepen minder panne zou zijn ... echt niet!
Zorg anno straks Hoe kunnen we er wél voor zorgen dat minder auto’s naar de garage moeten? En als er al reparaties nodig zijn, dat deze eerder worden geconstateerd, waardoor de ingrepen minder intensief, goedkoper en sneller kunnen? Bij gelijkblijvende kwaliteit, overigens.
Kunnen we misschien de gebruiker van de auto aanspreken op z’n rijgedrag? Zou het verstandig zijn om de ’panne-kans’ (de kans dat je met panne langs de weg komt te staan) te koppelen aan de manier van behandeling van de auto door de gebruiker? Uit onderzoek komt toch duidelijk naar voren dat bedachtzamer doen en laten zorgt voor minder schade, minder kosten, minder stilstand, meer rijplezier en meer reiscomfort?
Hoe kunnen we er voor zorgen dat minder mensen naar ziekenhuis of huisartsenpost moeten? En als er al reparaties nodig zijn, dat deze eerder geconstateerd worden, waardoor de ingrepen minder intensief, goedkoper en sneller kunnen? Ook bij gelijkblijvende zorgkwaliteit, natuurlijk.
Kunnen we misschien de gebruiker van het lijf aanspreken op z’n leefgedrag? Zou het verstandig zijn om de ‘ziekte-kans’ (de kans dat je door ziekte langs de zijlijn komt te staan) te koppelen aan de manier van behandeling van het lichaam door de gebruiker? Uit onderzoek komt toch duidelijk naar voren dat bedachtzamer doen en laten zorgt voor minder ziekte, minder uitval, lagere kosten, minder klachten en kwalen en meer leefplezier en een hogere kwaliteit van leven?
Naar jou vertaald Jouw maandelijkse zorgpremie wordt alleen maar hoger in de aankomende jaren, jouw verzekerde zorg wordt alleen maar kariger in de aankomende jaren. De aan jou verleende zorg wordt alleen maar duurder, trager, afstandelijker en minder in de aankomende jaren – ongeacht hoe hard de zorgmedewerkers rennen, zij zijn niet de schuldige.
Wordt het niet eens tijd dat we gaan beseffen wie écht achter het stuur zit in het geval van jouw gezondheid, respectievelijk de afwezigheid daarvan? En dat is zeker niet de huisarts, medisch specialist of het zorgverlenend personeel!
Samen met internationaal sprekersbureau Athenas en Sprekersarchitecten ga ik lezingen verzorgen om de zorgcongestie te verminderen, de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kosten van de zorg in Nederland te verlagen. Maar dan niet door efficiënter en effectiever te werken in de zorg, maar door inzicht te geven hoe je ziektes kunt voorkomen door te begrijpen hoe ziektes überhaupt kunnen ontstaan. Vernieuwend en ontluisterend, maar ook inspirerend en uitdagend.
Wil jij ook de kosten van ziekteverzuim van jouw organisatie verlagen? Wil jij ook gezond blijven? Of beter worden van een chronische aandoening? Durf jij het aan om écht strategisch vernieuwend bezig te gaan?
Boek dan een lezing voor jouw organisatie via www.Alex-Klein.com