Rini van Solingen als spreker boeken

Agile: Werken als een dolfijn

Over Rini van Solingen

Rini van Solingen (prof.dr.ir.) is spreker, auteur, hoogleraar en ondernemer. Zijn expertise is snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties.

Rini is deeltijd hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, en tevens CTO bij Prowareness.

Rini van solingen inhuren boeken spreker

Meer over Rini van Solingen als spreker

Snelheid en wendbaarheid

De wereld verandert en versnelt. Dit vraagt van mensen en organisaties dat zij zich hierop aanpassen. Wendbaarheid is vooral cruciaal in situaties waar veel verandert en nog wordt ontdekt. Een plan maken heeft dan alleen beperkt zin. Het loopt namelijk toch altijd anders dan verwacht. Een helder doel is wél nodig, maar hoe je daar komt, dat mag grotendeels openstaan en gaandeweg ontdekt worden. En zelfs dit doel kun je regelmatig bijstellen. Want ook dat zou in een snel veranderende wereld wel eens kunnen bewegen.

De essentie van deze manier van werken én denken valt uit te leggen aan de hand van een duikboot en een dolfijn. Planmatig werken lijkt op een duikboot: de boot is onzichtbaar en duikt onder water. Een duikboot komt uiteindelijk na lange tijd boven water met het resultaat. Voor het eerst en meestal aan het einde, wanneer alle tijd en budget op is. Het alternatief is de dolfijn. Een dolfijn duikt ook onder water, maar komt snel weer boven. Dolfijnen hebben namelijk lucht nodig. Bij de dolfijnaanpak duik je ook onder water, maar kom je snel weer boven met resultaat. Dat resultaat is natuurlijk minder en kleiner dan je voor ogen hebt, maar het is wel iets wat je veel eerder al kunt toetsen. Toetsen of het werkt en toetsen of het inderdaad een deel van het doel realiseert. Zodoende krijg je feedback op wat zinvol is en wat niet. Met die kennis duikt de dolfijn weer onder water en komt even later opnieuw boven,

De essentie van snel en wendbaar werken ligt in de acceptatie van het feit dat ver vooruit in de tijd nooit precies helder is wat je wanneer voor elkaar kunt krijgen. De realiteit is namelijk dat er zo veel verandert dat we eigenlijk geen afspraken ver vooruit kunnen maken. Een belangrijke persoonlijke drempel om tot agile werken te komen, is daarom dat je het idee durft los te laten dat een gedetailleerd plan noodzakelijk is om in complexe situaties succesvol te zijn. Werk experimenteel en stap voor stap. Leer erop te vertrouwen dat het zetten van de eerste stap belangrijker is, en dat je pas tijdens die eerste stap  zult ontdekken wat de beste volgende stap is. Werken als een dolfijn dus!

Thema’s

  • Waarom is snelheid en wendbaarheid tegenwoordig zo belangrijk?
  • Hoe maak je een organisatie snel en wendbaar (of hoe maak je er juist een rommeltje van)?
  • Leidinggeven aan zelforganisatie, samenwerking en zelfsturende teams.
  • Hoe vergroot je je eigen persoonlijke wendbaarheid, snelheid en resultaatgerichtheid?
  • Extreme versnelling in organisaties, hoe krijg je dat voor elkaar?

Onze klanten aan het woord

Samenwerken met de TeeuwenGroep gaat altijd over: meedenken met de klant, zoeken naar wat kan binnen budgetten, proactief handelen, ontzorgen en kwaliteit. Je krijgt absoluut waar voor je geld.

Gaby Stemkens-Wijers

Adviseur Communicatie, Woonwenz

Een bijeenkomst organiseer je niet zomaar. Daar heb je een doel mee. TeeuwenGroep helpt je om een programma samen te stellen dat optimaal bijdraagt aan dát doel. Dat doen ze met een scherp beeld van actuele trends en ontwikkelingen, een ontzettend groot, relevant netwerk én door open en duidelijk samen te werken met mij sprekers en dagvoorzitters zoals ik.
Ivo Joosten

Interim Communicatieadviseur, IVO Business Partner Communicatie

Ik ervaar de TeeuwenGroep als een professionele groep mensen die altijd supergoed meedenken. Zo krijg je de spreker die het best past bij jouw doelstellingen.

Saskia Neven

Adviseur Marktbewerking Communicatie en Coöperatie, Rabobank

Gerelateerde sprekers

Andre Brouwers

André Brouwers is sinds 1986 actief op de internationale financiële markten. Hij was o.a. als trader en vermogensbeheerder werkzaam bij gerenommeerde partijen als Reuter, Rabobank, VDM en hegde fund Transtrend.

Alex Klein

André Brouwers is sinds 1986 actief op de internationale financiële markten. Hij was o.a. als trader en vermogensbeheerder werkzaam bij gerenommeerde partijen als Reuter, Rabobank, VDM en hegde fund Transtrend.

André Brouwers

André Brouwers is sinds 1986 actief op de internationale financiële markten. Hij was o.a. als trader en vermogensbeheerder werkzaam bij gerenommeerde partijen als Reuter, Rabobank, VDM en hegde fund Transtrend.

Andere onderwerpen van De TeeuwenGroep

Innovatie & Trends
TeeuwenGroep heeft een divers aanbod van sprekers op het gebied van innovatie en trends. Deze sprekers kunnen het publiek tijdens een bijeenkomst meenemen in de interessante wereld van de veranderende trends en innovaties. Door de continue veranderingen in de markt is dit een onderwerp dat steeds actueel is.

Tech 
TeeuwenGroep heeft een divers aanbod aan sprekers. Zij kunnen hun publiek meenemen in de relevante onderwerpen van dit moment op het gebied van technologie en ICT. De sprekers gaan vanuit hun eigen ervaringen en inzichten dieper in op verschillende innovaties en mogelijkheden binnen de technologie en ICT wereld.

Zorg
TeeuwenGroep heeft een gevarieerd aanbod van zorgsprekers. Zij kunnen het publiek meenemen in de relevante onderwerpen van dit moment. De sprekers gaan vanuit hun eigen ervaringen dieper in op de verschillende aspecten van de zorg. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld technologisering, vitaliteit en de ouder wordende mens.

Boek vrijblijvend uw oriëntatiegesprek

Kom in contact met onze specialisten, de TeeuwenGroep Sprekersarchitecten. Laat u persoonlijk informeren over de mogelijkheden voor uw (toekomstige) event. Samen bekijken we uw unieke wensen en situatie en stellen we een plan op om uw event tot een daverend succes te maken. 

Heeft u een vraag over deze spreker?
We horen het graag.

"*" indicates required fields

Ik ben op zoek naar... ↓

Alle sprekers
Alle dagvoorzitters
Vrijblijvend advies
Unieke creaties
Meer over ons