Jos van Erp als spreker of dagvoorzitter boeken

Leiderschap en werkgeverschap

Over Jos van Erp

Schaarste aan ‘goede’ mensen is iets van alle tijden. Het begrip schaarste heeft vooral betrekking op competenties van medewerkers. Hebben zij een opleidingstraject afgelegd dat voldoende basis biedt voor de taken die zij moeten uitvoeren? Of hebben ze de nodige ervaring met hetzelfde resultaat? Zijn zij bereid te leren en zich binnen het bedrijf te ontwikkelen? Zowel via formele leertrajecten als door ‘learning by doing’? 

Jos van Erp spreker inhuren boeken

Meer over Jos van erp als spreker

Leiderschap en werkgeverschap

De druk die wordt ervaren door schaarste neemt toe als dan ook nog eens de aantallen mensen in de arbeidsmarkt afnemen. Dat vermindert immers de kans om ‘goede’ mensen te vinden. En als die geschikte medewerkers zich dan verder ontplooien, blijven zij dan trouw aan de werkgever? Of springen de kikkers de kruiwagen uit op zoek naar nieuwe mogelijkheden elders? 

Een ‘one size fits all’ oplossing is er niet. Maar vast blijven houden aan ‘oude’ oplossingen voor een lang bestaande uitdaging volstaat zeker niet meer. Jos van Erp pleit er voor natuurlijk leiderschap centraal te stellen in modern personeelsbeleid. Medewerkers werven en aan het bedrijf binden langs starre procedures en regels is niet meer van deze tijd. Mensen die hun positie kennen verwachten iets anders. Zij willen worden aangesproken door mensen met wie zij een relatie willen aangaan. Die kan variëren van ‘zich spiegelen aan iemand’ tot samen optrekken in het behalen van resultaat. Succes (of pech) waarvoor je samen verantwoordelijk bent. Formele hiërarchie is van ondergeschikt belang.

Een echte leider heeft een belangrijk instrument tot zijn of haar beschikking; de persoon die je bent. Uniek in achtergrond, uniek in ambities en potenties, uniek in relaties. De kracht van iedere leider schuilt in het aangaan van relaties met mensen die net zo uniek zijn als hij of zij. Dat vraagt om inlevingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit. Maar vooral echtheid. 

Natuurlijk leiderschap ontslaat de werkgever niet van een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Hij/zij zet de koers uit. Onderweg naar doelen die zoveel mogelijk worden gedeeld. Maar de weg er naar toe is er een die stap voor stap wordt afgelegd in gezamenlijkheid. Op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. 

Werkgeverschap gaat hand in hand met leiderschap ‘with the end in mind’! 

Jos van Erp studeerde Economische Geografie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Van 1988 tot 2008 in diverse onderdelen van het Stork concern gewerkt. In 1997 is hij door de Raad van Bestuur gevraagd een werkmaatschappij op te zetten gericht op het opleiden en detacheren van hoger geschoolde technici. Deze onderneming, HiTecs BV, heeft vele technische bedrijven binnen en buiten Stork geadviseerd en ondersteund bij het vergroten van de flexibiliteit van de organisatie en de employability van hun medewerkers. Corporate image en het behoud van medewerkers speelden daarin steeds een grote rol. 

In 2008 is Jos van Erp in dienst getreden bij ondernemersorganisatie FME. Hij was onder meer actief op de agenda’s Human Capital, Hoger beroepsonderwijs, internationalisering en het uitbouwen van de positionering van de hightech manufacturing industrie. Sinds 2016 werkt hij voor DECP, een stichting die werkgeversorganisaties in ontwikkelingslanden adviseert.   

Jos van Erp is sinds 1992 meerdere malen per jaar actief als gastdocent groepsdynamica, business development en intercultureel management op de Ecole de Gestion et de Commerce in Lille (mastersopleiding) en in het Erasmusprogramma van Hogeschool VIVES in Kortrijk en Brugge. Sinds 2007 is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de mastersopleiding Management of Learning van de Universiteit van Maastricht

Thema’s

  • Corporate Image. Zin en onzin
  • Leven lang leren
  • Wanneer vorm je samen écht een team?
  • Het ontwikkelen, binden én boeien van mensen
  • Kennisoverdracht op de werkvloer
  • Leiders voor een nieuwe wereld
  • Het nieuwe werken, ook na COVID

Onze klanten aan het woord

Samenwerken met de TeeuwenGroep gaat altijd over: meedenken met de klant, zoeken naar wat kan binnen budgetten, proactief handelen, ontzorgen en kwaliteit. Je krijgt absoluut waar voor je geld.

Gaby Stemkens-Wijers

Adviseur Communicatie, Woonwenz

Een bijeenkomst organiseer je niet zomaar. Daar heb je een doel mee. TeeuwenGroep helpt je om een programma samen te stellen dat optimaal bijdraagt aan dát doel. Dat doen ze met een scherp beeld van actuele trends en ontwikkelingen, een ontzettend groot, relevant netwerk én door open en duidelijk samen te werken met mij sprekers en dagvoorzitters zoals ik.
Ivo Joosten

Interim Communicatieadviseur, IVO Business Partner Communicatie

Ik ervaar de TeeuwenGroep als een professionele groep mensen die altijd supergoed meedenken. Zo krijg je de spreker die het best past bij jouw doelstellingen.

Saskia Neven

Adviseur Marktbewerking Communicatie en Coöperatie, Rabobank

Boek vrijblijvend uw oriëntatiegesprek

Kom in contact met onze specialisten, de TeeuwenGroep Sprekersarchitecten. Laat u persoonlijk informeren over de mogelijkheden voor uw (toekomstige) event. Samen bekijken we uw unieke wensen en situatie en stellen we een plan op om uw event tot een daverend succes te maken. 

Heeft u een vraag over deze spreker?
We horen het graag.

"*" indicates required fields

Ik ben op zoek naar... ↓

Alle sprekers
Alle dagvoorzitters
Vrijblijvend advies
Unieke creaties
Meer over ons