José Roeken als spreker boeken

Het leven en de lessen van Jane Austen

Over José Roeken

José Roeken heeft al jarenlang een fascinatie voor het leven en werk van de Engelse schrijfster Jane Austen.   

jose roeken spreker

Meer over José Roeken als spreker

Het leven en de lessen van Jane Austen

It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.
Uit Pride and Prejudice (1813) van Jane Austen (1775-1817).

Na het volgen van cursussen over deze beroemde schrijfster besloot zij haar kennis en passie te delen met anderen. Zij volgde trainingen over Austen aan het King’s College in Londen, Christchurch college in Oxford, Denman college en de universiteit van Southampton. In Nederland volgde zij colleges bij de VU, UU en de Vrije Academie in Den Haag.

Sindsdien geeft zij lezingen, presentaties en cursussen over ‘all things Austen’ waarbij zij fragmenten van tv- en filmbewerkingen laat zien die over Jane Austen en van haar romans zijn gemaakt. Zij maakte vele reizen langs locaties in Engeland die affiniteit hebben met Jane Austen. Zo bezocht zij o.a. Steventon waar zij geboren werd, Bath, Southampton en Chawton waar zij woonde, Lyme Regis waar zij vakantie vierde en Winchester Cathedral waar zij is begraven. José gaat ook mee als gastspreker op Jane Austen reizen.

José Roeken neemt belangstellenden tijdens haar presentaties mee in Austens leven aan de hand van brieven die zij schreef aan haar zus Cassandra. Hierin komen o.a. de positie van de vrouw en de verschillen in rangen en standen, waarden en normen aan het eind van de 18e eeuw aan de orde. De literaire betekenis van de zes romans legt zij uit aan de hand van film- en tv bewerkingen. Hierbij worden prachtige beelden vertoond van Engelse landhuizen, kostuums en de grote bals die in de Regency periode werden gehouden.

Daarnaast verzorgt zij presentaties met de titel ‘Public Relations volgens Jane Austen’ waarin zij Austen schetst als dé uitvinder van de Public Relations omdat zij als eerste auteur het sociaal realisme in haar romans gebruikte. Niet alleen uit de (PR)namen van haar boeken blijkt dat al: Sense and Sensibility, Pride and Prejudice en Persuasion. Haar romans staan bol van haar uitzonderlijke kijk op het dagelijkse leven met alle verschillende sociale publieksgroepen. Haar satirische karakterbeschrijvingen en messcherpe analyse van menselijke tekortkomingen zijn nog steeds van toepassing in onze tijd. Het huwelijk was in de tijd van Jane Austen een business deal waarvoor vooral vrouwen zich moesten bedienen van een goede PR. Voor rijke landeigenaren zoals Mr. Darcy, de hoofdpersoon uit Pride and Prejudice, was het van groot belang een goede relatie met zijn pachters te onderhouden. Anders kon hij zijn estate niet behouden voor de erfgenamen. 

Graag deelt José Roeken haar passie en fascinatie voor Jane Austen en het Public Relations vak met u!

Thema’s

  • Het leven en de lessen van Jane Austen
  • Public Relations volgens Jane Austen

Onze klanten aan het woord

Samenwerken met de TeeuwenGroep gaat altijd over: meedenken met de klant, zoeken naar wat kan binnen budgetten, proactief handelen, ontzorgen en kwaliteit. Je krijgt absoluut waar voor je geld.

Gaby Stemkens-Wijers

Adviseur Communicatie, Woonwenz

Een bijeenkomst organiseer je niet zomaar. Daar heb je een doel mee. TeeuwenGroep helpt je om een programma samen te stellen dat optimaal bijdraagt aan dát doel. Dat doen ze met een scherp beeld van actuele trends en ontwikkelingen, een ontzettend groot, relevant netwerk én door open en duidelijk samen te werken met mij sprekers en dagvoorzitters zoals ik.
Ivo Joosten

Interim Communicatieadviseur, IVO Business Partner Communicatie

Ik ervaar de TeeuwenGroep als een professionele groep mensen die altijd supergoed meedenken. Zo krijg je de spreker die het best past bij jouw doelstellingen.

Saskia Neven

Adviseur Marktbewerking Communicatie en Coöperatie, Rabobank

Boek vrijblijvend uw oriëntatiegesprek

Kom in contact met onze specialisten, de TeeuwenGroep Sprekersarchitecten. Laat u persoonlijk informeren over de mogelijkheden voor uw (toekomstige) event. Samen bekijken we uw unieke wensen en situatie en stellen we een plan op om uw event tot een daverend succes te maken. 

Heeft u een vraag over deze spreker?
We horen het graag.

Ik ben op zoek naar... ↓

Alle sprekers
Alle dagvoorzitters
Vrijblijvend advies
Unieke creaties
Meer over ons